Hmm.. Ryz , kasza , makaron , ogolnie PRZETWORY ZBOZOWE ale przy wyborze raczej wybieraj cimne pieczywo , makaron razowy itp. Pozdro Zmieniony przez - FutureLife w dniu 2009-01-04 14:58:09
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Przetwory zbożowe: Chleb pszenno żytni 43,7 g Chleb razowy graham 40,0 g Makaron dwujajeczny 72,0 g Mąka pszenna poznańska typ 500, 74,9 g Ryż 78,9 g Warzywa: Buraki 7,1 g Cebula 6,1 g Kapusta biała 6,2 g Marchew 5,4 g Ogórek 2,1 g Pomidor 5,0 g Ziemniaki: ok 13,5 g Owoce: Gruszka 10,9 g Jabłko [...]
mam tabele zywieniowe w wordzie dotyczace w zasadzie wszyskich produktow (CUKIER I WYROBY CUKIERNICZE, MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE, MLEKO I PRZETWORY MLECZNE, NAPOJE, OWOCE, RYBY I PRZETWORY RYBNE, TŁUSZCZE, WARZYWA I PRZETWORY WARZYWNE, PRODUKTY ZBOŻOWE, tzw POZOSTAŁE PRODUKTY). Jak ktos sobie zycze to moge na maila podeslac. [...]
[...] te produkty skropić wodą, by nie schły i nie traciły jędrności, i przechowywać w otwartej lub perforowanej torebce bądź też owinięte w papier. Jak przechowywać Mięso, przetwory mięsne i drób Surowego mięsa nie myjmy przed włożeniem do lodówki, bo wtedy zwiększamy ilość wody, którą chętnie wykorzystają drobnoustroje (dlatego mięso jest [...]
[...] aby zawierały jak najmniej tłuszczu. Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie, drób chudy bez skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone. tłuszcze Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np. 1 parówka zawiera 12 g tłuszczu). Wśród [...]
[...] owoce: daktyle, banany. Produkty białkowe to takie, w których zawartość białka przekracza 20%. Nie wolno zestawiać ich z pokarmami skrobiowymi i cukrami. mleko i jego przetwory, jaja, soja i jej wyroby, większość orzechów Kwaśne owoce Nie można łączyć ich z produktami skrobiowymi i cukrami, można natomiast z produktami białkowymi. [...]
[...] Są to produkty węglowodanowe, które również dostarczają białka roślinnego, witamin B1 i B2 oraz błonnika pokarmowego . Mają działanie zakwaszające. 2.Mleko i jego przetwory - dostarczające nam najlepiej przyswajalnego wapnia, wysoko- wartościowego białka i witamin B1, B2 i A. Wykazują działanie słabo alkaliczne (słabo zasadowe). [...]
[...] biały ser lub jogurt5r o obniżonej zawartości tłuszczu. 5. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek. 6. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja). 7. [...]
[...] wzajemnego stosunku między tymi pierwiastkami. Wapń - jest składnikiem budulcowym układu kostnego. Główne źródło tego pierwiastka w pożywieniu stanowi mleko i jego przetwory, dlatego muszą one wchodzić w skład codziennego jadłospisu. W diecie statystycznego Polaka obserwuje się zbyt niskie spożycie wapnia. Niedobór tego pierwiastka i [...]
[...] jako „light”, serwatka w proszku (suszona / słodka serwatka) Dobre: Pełnotłusty nabiał, zwłaszcza sery podpuszczkowe miękkie takie jak mozzarella, gouda, fermentowane przetwory mleczne bez dodatku cukru (kefir i jogurt naturalny), mleko mikroflitrowane 2 – 3,2% tłuszczu, sery twarogowe pełnotłuste i półtłuste, całe jaja Owoce i warzywa [...]
[...] wynosi 10g (ok 2 lyzeczki do herbaty) dziennie. Azjaci spozywaja soje w malych ilosciach jako przyprawe a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzecego. Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadaja takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe. Fakt: Wiekszosc nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w [...]
[...] Masło w przeciętnych lub dużych ilościach, śmietana, Margaryna (poza wymienionymi jako dozwolone), smalec, słonina, łój wołowy i barani, Cukier, wszystkie wyroby i przetwory z cukrem, miód. Dieta anty-wrzodowa Założenia: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w [...]
Ryby Gatunki ryb występujących w handlu. Ryby i przetwory rybne są źródłem wysokowartościowego białka i wielu innych składników istotnych w odżywieniu organizmu ludzkiego. W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na: słodkowodne, żyjące w wodach śródlądowych lub przebywające w nich co najmniej przez część swego życia; morskie żyjące [...]
[...] oznacza jednak eliminacji innych produktów zbożowych. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej to naturalne bezglutenowe zboża - kukurydza i ryż oraz wszystkie ich przetwory, a także soja, proso, gryka, sorgo, mąka ziemniaczana, tapioka itd. Za bezglutenowe można uznać produkty z surowców naturalnie bezglutenowych lub skrobi pszennej, w [...]
[...] surowcach są spowodowane nie tylko zmiennością materiału roślinnego, ale także stosowaniem różnych metod oznaczania. Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i naturalne przetwory, ryby, mleko i naturalne przetwory, jaja) a także alkohole, masło, oleje i pozostałe produkty tłuszczowe nie zawierają błonnika pokarmowego. Tabela dotyczy [...]
[...] jaja(zołtko), ryby oraz w małym stopniu zbozowe- wlasciwossci zakwaszajace; owoce, mleko, warzywa(buraki, marchew) i ziemniaki- alkalizuja I tego nie jestem pewny pomimo, ze przetwory mleczne- maslanka, kefiry, przetwory warzyne- kapusta kwaszona, ogorki, buraki maja niskie ph-3-4 to ostatecznie dzialaja alkalizujaco na płyny ustrojowe. Tak mi [...]
[...] i ust, czoło i uszy Nadmiar Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2 Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach . Witamina B5 [...]